Kun Matti Mörttisen ja Yannick Lahden Populismin anatomia -teos julkaistiin vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen, löysi 2000-luvun tunnetuin suomalainen populisti Timo Soini oman nimensä kansien välistä ja päätti omien sanojensa mukaan haastaa nämä ns. “teoriaherrat” kehään keskustelemaan populismista.

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin elämä kolmen armeijan kapteenina

Kari Kallonen suomalainen tietokirjailija sekä pitkän linjan toimittaja, joka on kirjoittanut kattavimman elämänkertateoksen legendaarisesta Mannerheim-ristin ritarista Lauri Törnistä, joka palveli kapteenina Suomen armeijassa, Waffen-SS-joukoissa sekä Yhdysvaltain armeijassa, jossa myös Larry Thornena tunnettu Lauri niitti kunniaa 10th Special Forces Groupin riveissä.

Tässä yksityiskohtaisessa ja aika pitkässäkin jaksossa käymme läpi mm. Lauri Törnin uskomattoman tarinan, Karin matkan Vietnamin viidakkoon Törniä viimeisenä kuljettaneen helikopterin hylyn etsinnöissä sekä tietokirjailijan elämää ja työtä.

Onko mahdollista rakentaa uskottava maanpuolustus, joka kohtelee sukupuolia lain edessä yhdenvertaisina?

Arno Kotro on kolumnisti, kirjailija sekä lukion opettaja, joka on kenties pisimpään sekä väsymättömimmin ollut äänessä asevelvollisuudesta ja sen räikeästä tasa-arvo ongelmasta Suomessa, joka tahtoo muuten brändätä itseään yhdenvertaisuuden mallimaaksi. Sami Nurmi on suomalainen prikaatinkenraali, hän toimii kansallisen puolustuksen yksikön johtajana puolustusministeriössä sekä puheenjohtaa työryhmää, jonka tarkoituksena on esittää malleja yhteisten kutsuntojen toteuttamiseksi jatkossa–jopa jo tulevalla vaalikaudella.

Käymme läpi vain miehiä koskevan asevelvollisuuden ongelmakohtia, pohdimme mahdollisuutta kaikkea koskevasta pakollisesta tai täysin vapaaehtoisesta asepalveluksesta sekä yhteisten kutsuntojen tarvetta ja vaikutuksia.

Pekka Salomaa on energiamarkkinoista vastaava johtaja Energiateollisuus ry:ssä.

Kysyimme Pekalta, mitä vaalien alla jatkuvasti heitelty vetytalous oikeasti tarkoittaa ja onko se Suomen tulevaisuuden vientituote, miten energiamarkkinat oikeastaan toimivat ja vaikuttaako muiden maiden energiaomavaraisuus suomalaisten sähkön hintaan, miten Olkiluoto 3 vaikuttaa suomalaisten elämään, miksi Saksa päätti luopua ydinvoimasta kokonaan ja mitä tavallisen suomalaisen pitäisi ymmärtää energiasta, kun siitä puhutaan mediassa?

Kamal Jafi on helsinkiläinen suomenkurdi, nuorisotyöntekijä sekä peruskoulun kouluvalmentaja. Kamal saapui Suomeen kiintiöpakolaisena Iranista vuonna 1995 ja varttui Karjaalla.

Hän kiteyttääkin hienosti Suomeen kotoutuneen maahanmuuttajan ajatuksia suomalaisesta maahanmuuttopolitiikasta, väittää muiden puolueiden antaneen Perussuomalaisille yksinoikeuden puhua maahanmuuton ongelmista sekä pohtii, miltä näyttäisi Suomeen onnistuneesti integroituneiden maahanmuuttajien suunnittelema maahanmuuttopolitiikka.

Elämmekö maassa, jossa romaninuoren opiskelu voi jäädä kesken, koska hän ei nimensä ja taustansa vuoksi kelpaa edes työharjoitteluun?

Romakon Tamara Åkerlund ja Ramona Schwartz keskustelivat kanssamme yli 500 vuotta Suomessa asuneen romaniväestön haasteista työllistymisessä, romaneihin kohdistuvista ennakkoluuloista sekä rasismista Suomen historiassa ja nykyään, sekä mahdollisista askeleista eteenpäin jokaisen meistä osalta.

TYÖNANTAJA!!! LIITY TYÖNANTAJA-POOLIIN

Ilmoittautumalla pooliin työnantajat viestivät, että romanitaustainen hakija on rekrytoinneissa samalla viivalla kuin muutkin, ja myös hänelle tarjotaan harjoittelupaikkoja mahdollisuuksien mukaan. Hakijan voi olla helpompi ottaa yhteyttä, kun tietää etukäteen työnantajan positiivisen asenteen.

Poolista ei löydy yksittäisiä avoimia työpaikkoja, vaan työnantajan yhteystiedot ja linkit avoimiin työpaikkoihin.

Juha Beurling-Pomoell on toiminut Suomen Kuluttajaliiton pääsihteerinä jo yli vuosikymmenen, nostaen pöydälle sekä julkiseen keskusteluun suomen kansalaisten päivittäisessä elämässään kohtaamia haasteita sekä epäkohtia.

Juha antoi meille–ja näin myös jokaiselle joka tätä päättää kuunnella–useita yksityiskohtaisia ohjeita, joilla selvitä arkielämän haasteista kuten velkakierteistä, huijausmyynnistä ja muusta.

Juhalla on antaa niin valtavasti tietoa, jonka voi heti ottaa käyttöön omassa elämässään, että tämä jakso Juhan kanssa ei varmastikaan jää viimeiseksi.

Atte Harjanne on suomalainen tutkija, kansanedustaja, Vihreiden varapuheenjohtaja sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Harvalla poliitikolla on yhtä rento ja autenttinen kyky keskustella aiheista rehellisesti, seisoa omien kantojensa takana sekä myöntää, kun oma tieto ei enää riitä asian ratkaisemiseksi. Juttelimme Aten kanssa mm. Vihreistä puolueena, asevelvollisuudesta ja sen tasa-arvon haasteista, poikien koulumenestyksen hälyttävästä tilanteesta sekä perustulosta.

Seida Sohrabi on 32-vuotias Lähi-idän asiantuntija, Ilta-sanomien kolumnisti ja Kokoomuslainen poliitikko.

Kurditaustainen Seida saapui Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 96 ja kuvailee sitä, millaista varttuminen pakolaisena Suomessa on.

Keskustelemme maahanmuuton kysymyksistä, kotouttamisen ongelmista erityisesti maahanmuuttajanaisten näkökulmasta ja suomalaisen koulutusjärjestelmän epäonnistumisesta. 

Jarmo "Charles" Lindberg on entinen Suomen Puolustusvoimain komentaja, nyt eläköitynyt kenraali, jolla on takana 28 vuotta kokemusta hävittäjälentäjänä, sekä yksi Suomen vahvimpia sekä korkeimman auktoriteetin ääniä sotastrategisissa sekä turvallisuuskysymyksissä.

Georgian Dream documentary is a collection of discussions conducted ten days after the Russian invasion of Ukraine on February 24th, 2022, featuring three young Georgians interviewed in a hotel room next to the Georgian parliament, in front of which people are protesting against their government’s inaction in the face of the crisis.

Broken Arrows ry. on suomalainen yhdistys, joka tukee Ukrainan itsenäisyyden puolustamista toimittamalla Ukrainaan materiaaliavustusta sekä kouluttamalla sotilaita Ukrainassa. Pääsimme haastattelemaan kahta yhdistyksen jäsentä, jotka kertovat kiehtovasta matkastaan Ukrainaan, sotilaiden kouluttamisesta ja sen haasteista sekä tilanteesta ja asenteista paikan päällä, jotka eivät välttämättä välity Suomeen median kautta.

Voit seurata heidän työtään Ukrainassa Instagramin tai TikTokin kautta, josta löydät heidät nimimerkillä @brokenarrowsry. Voit myös näiden palveluiden kautta olla heihin viestillä yhteydessä, jos haluat tukea yhdistyksen toimintaa.

💢
Hilden and Kaira Podcast is a joint venture of two friends, Aarni Hildén and Matti Kaira, with a shared passion for learning and journalistic expression.

We are worried about the decline of open discussion, free speech as well as journalistic ethics and integrity in our society. Therefore, the aim of the podcast is to engage in discussions with different people on interesting topics and do so while abiding by the journalistic guidelines as set by the Council for Mass Media in Finland.