01

Broken Arrows ry. on suomalainen yhdistys, joka tukee Ukrainan itsenäisyyden puolustamista toimittamalla Ukrainaan materiaaliavustusta sekä kouluttamalla sotilaita Ukrainassa. Pääsimme haastattelemaan kahta yhdistyksen jäsentä, jotka kertovat kiehtovasta matkastaan Ukrainaan, sotilaiden kouluttamisesta ja sen haasteista sekä tilanteesta ja asenteista paikan päällä, jotka eivät välttämättä välity Suomeen median kautta.

Voit seurata heidän työtään Ukrainassa Instagramin tai TikTokin kautta, josta löydät heidät nimimerkillä @brokenarrowsry. Voit myös näiden palveluiden kautta olla heihin viestillä yhteydessä, jos haluat tukea yhdistyksen toimintaa.

“Kun Liettualaisten vapaaehtoisten päitä alkaa pudota, niin sitten aletaan vähän miettimään.”

Toisin kuin haastattelemamme vapaaehtoiset, monet toimijat, mukaan lukien sotilaskouluttajat toimivat avoimesti omalla nimellään. Myöskin sosiaalisen median käyttöä ei karteta ja televisiohaastattelujakin annetaan. Haastateltavat vapaaehtoiset pyysivät henkilöllisyytensä ja naamansa salattaviksi. Tällä hetkellä he eivät koe turvallisuutensa olevan uhattuna ollessaan Suomessa, mutta seuraavat tarkasti muiden vapaaehtoisten sotilaskouluttajien tilannetta.

SIM-kortit vaihtoon.

Ulkomaalaiset kouluttajat vaihtavat Ukrainalaiseen liittymään, kun lähdetään kentälle kouluttamaan joukkoja. Tämä johtuu siitä, että suuri keskittymä ulkomaalaisia liittymiä Ukrainassa on helppo nykytilanteessa yhdistää kouluttamiseen, joka tekee niistä houkuttelevan kohteen ilmaiskuille.

Rintamalle lähdetään hyvin lyhyellä koulutuksella.

Vaikka osa koulutettavista varusmiehistä ovat jo palvelleet rintamalla, lähdetään sotilaita kouluttaessa liikkeelle perustekijöistä. Ennen rintamalle lähtöä koulutusta voidaan saada noin 2-4 viikon ajan, joka näkyy erityisesti kiireessä oppia uutta. Merkittävä osa koulutettavista on myös itse tulevia kouluttajia, jolloin oppi lähtee kiertämään ja avustustyöntekijöiden panos näkyy toiminnassa pitkään.

Suomalaiset yhdistetään korkealaatuiseen sodankäynnin taitoon ja historia Venäjän kanssa tunnetaan.

Ukrainalaiset tietävät talvisodasta ja tunnistavat Simo Häyhän. Suomalaiset ovat heidän mukaansa arvostettuja Ukrainassa ja voisi jopa sanoa, että oma sotahistoriamme itänaapurin kanssa toimii mallina ja rohkaisevana tarinana. 

Hildén and Kaira Podcast is a joint venture of two friends, Aarni Hildén and Matti Kaira, with a shared passion for learning and journalistic expression.

We are worried about the decline of open discussion, free speech as well as journalistic ethics and integrity in our society. Therefore, the aim of the podcast is to engage in discussions with different people on interesting topics and do so while abiding by the journalistic guidelines as set by the Council for Mass Media in Finland.