012

Pekka Salomaa on energiamarkkinoista vastaava johtaja Energiateollisuus ry:ssä.

Kysyimme Pekalta, mitä vaalien alla jatkuvasti heitelty vetytalous oikeasti tarkoittaa ja onko se Suomen tulevaisuuden vientituote, miten energiamarkkinat oikeastaan toimivat ja vaikuttaako muiden maiden energiaomavaraisuus suomalaisten sähkön hintaan, miten Olkiluoto 3 vaikuttaa suomalaisten elämään, miksi Saksa päätti luopua ydinvoimasta kokonaan ja mitä tavallisen suomalaisen pitäisi ymmärtää energiasta, kun siitä puhutaan mediassa?

Siis mikä ihmeen vetytalous?

Miten vetytalous tai -teollisuus, kummaksi sitä nyt kutsuukaan, aiheuttaa tällä hetkellä 13 kertaisesti Suomen kaikki päästöt maailmassa ja kuinka sen voisi muuttaa päästöjä vähentäväksi voimaksi, kenties jopa Suomen tulevaisuuden vientituotteeksi?

Pekka selittää miten vetytalous toimii, mihin kemiallisiin prosesseihin se perustuu, miten sitä kehitetään ja kuinka Suomi voisi tästä kaikesta hyötyä.

Miten energiamarkkinat toimivat ja kuinka sähkön hinta määräytyy?

Usein puhutaan sähköpörssistä, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Onko Suomi sidottu yhteiseen sähkön hintaan muiden Euroopan maiden kanssa ja miten esimerkiksi Saksan päätös luopua ydinvoimasta heijastuu suomalaisten kotitalouksien sähkölaskuihin—vai heijastuuko ollenkaan?

Pekka selittää kuinka sähköporssi ja energiamarkkinat määrittävät sähkön hinnan sekä missä määrin olemme riippuvaisia emme pelkästään omasta, mutta myös muiden valtioiden energiaomavaraisuudesta.

Ydinvoima—uhka vai mahdollisuus?

Samaan aikaan toiset tiedemiehet povaavat ydinvoimasta kestävän energian sankaria ja Suomessa on saatu vihdoin Olkiluoto 3 käyntiin, mutta Saksassa suljettiin viimeiset ydinvoimalat, joka vaikuttaa heille juhlimisen aiheelta. Mistä tässä kaikessa on kysymys? Kuka on väärässä ja kuka oikeassa?

Käymme läpi, miten Olkiluoto 3:n kaupallinen sähköntuotanto vaikuttaa suomalaisten elämään, miksi Saksa on niin ydinvoimaskeptinen, onko Ranska epäonnistunut ydinvoimassa sekä löytyykö ydinvoimasta Suomelle Petrus Pennasen maalaama tuhannen miljardin vientituote?

Sähköautot on suunniteltu maalle

Ei ihan ekana tulis mieleen, että sähköautot oikeastaan loistavat maaseutuolosuhteissa. Näin kuitenkin on, varmistaa Pekka, joka tyytyväisenä asioi Helsingissä sähköautolta maalta käsin. Kaupungeista löytyy aina latauspaikkoja ja kotona voi yöllä ladata halvalla pörssisähköllä. Sellainen yllätys sieltä.

Niin ja, aivan lopuksi podcastiamme kehutaan "ihan mukavaksi juttutuokioksi" mikä kai saavutus sekin!

Hildén and Kaira Podcast is a joint venture of two friends, Aarni Hildén and Matti Kaira, with a shared passion for learning and journalistic expression.

We are worried about the decline of open discussion, free speech as well as journalistic ethics and integrity in our society. Therefore, the aim of the podcast is to engage in discussions with different people on interesting topics and do so while abiding by the journalistic guidelines as set by the Council for Mass Media in Finland.