015
#015 – TIMO SOINI, MATTI MÖRTTINEN & YANNICK LAHTI:
Selviääkö populisti vallasta?

Kun Matti Mörttisen ja Yannick Lahden Populismin anatomia -teos julkaistiin vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen, löysi 2000-luvun tunnetuin suomalainen populisti Timo Soini oman nimensä kansien välistä ja päätti omien sanojensa mukaan haastaa nämä ns. “teoriaherrat” kehään keskustelemaan populismista.

Matti Mörttinen on kolumnisti sekä palkittu toimittaja yli 40 vuoden kokemuksella mm. kansainvälisen politiikan sekä Euroopan unionin aiheista. Yannick Lahti on poliittiseen viestintään erikoistunut tutkijatohtori Helsingin yliopistossa sekä populismin tutkija. Timo Soini on entinen ulkoministeri, kansanedustaja ja europarlamentaarikko, joka tunnetaan yhtenä Perussuomalaisten perustajista sekä puolueen 2011 jytkynäkin tunnetun vaalimenestyksen avainhahmona.

Mistä Soini oikein ärähti Mörttisen ja Lahden teoksessa? Mitä populismi on, miten se pitäisi määritellä ja kuinka erityisesti ns. maalaispopulismi esiintyy suomalaisessa politiikassa? Onko populismi tullut jäädäkseen ja miten sosiaalisen median murros sekä politiikan päivittäistyminen vaikuttaa populistisen retoriikan, tyylin tai metodin käytön laajuuteen yhteiskunnallisessa keskustelussa?

Käymme myös läpi onko Suomessa tilaa uudelle populistipuolueelle ja piileekö tässä Keskustan ainoa mahdollisuus kääntää kannatuksensa nousuun?